Na koje sve načine Ured za upravljanje karijerama pruža podršku studentima pri pronalasku i odabiru posla?
Foto: CanvaPro

Podcast možete poslušati na poveznici.
Poštovani slušatelji, dobar vam dan. Moje ime je Matej Sunara, a narednih 15 minuta ćemo razgovarati o jednom posebnom uredu pri Sveučilištu u Splitu, a to je Ured za upravljanje karijerama i dio je službe za studentski standard Sveučilišta u Splitu. Cilj mu je pružati podršku studentima i stvarati poveznice s poslodavcima kako bi olakšao njihov ulazak i konkurentnost na tržištu rada. Evo tko je današnji gost.

Ona je diplomirana psihologinja i psihoterapeutkinja. Studentica je doktorskog studija Tribe na Medicinskom fakultetu u Splitu. Zaposlena je kao voditeljica Ureda za upravljanje karijerama Sveučilišta u Splitu. Uz psihologiju, zaljubljena je i u gastronomiju. Rekreativna je sportašica - od planinarenja do trčanja. U okviru svojeg radnog mjesta već niz godina savjetuje studente te organizira i provodi radionice iz područja upravljanja karijerama. Poseban afinitet i iskustvo ima upravo u radionicama iz komunikacijskih vještina, uključujući prezentacijske vještine, koje provodi ne samo sa studentima već i zaposlenicima i suradnicima Sveučilišta.

Mnoštvo je projekata koje pomažu studente pripremiti za tržište rada pa nećemo duljiti s uvodom. Ona je Antonia Peroš. Antonia, dobrodošla u podcast.

Pozdrav svima i hvala na pozivu.U kratkim crtama, kako je jedna psihologinja završila u Uredu za upravljanju karijera?

Na Sveučilištu sam počela raditi pri Centru za savjetovanje i na početku sam se možda više bavila psihološkim savjetovanjem studenata i aktivnostima vezanima uz mentalno zdravlje. Nekako kasnije se moj ured transformirao u ovaj Ured za upravljanje karijerama tako da se više bavim aktivnostima s područja upravljanja karijerama, ali to ne isključuje ovu priču vezanu uz mentalno zdravlje. I dalje savjetujem studente iz područja upravljanja karijera, psihološko savjetovanje i slični projekti.Posljednjih je tjedana Sveučilište u Splitu u medijima zahvaljujući upravo ovom uredu. Jedna od posljednjih aktivnosti Ureda je bila prvi UNIST Career Speed Dating u okviru Dana karijera i nastavnih baza 2022. Što je Speed Dating i kako je događaj organiziran?

Speed Dating je jedna posebna kombinacija brzog spoja (eng. speed date) i razgovora za posao. Namijenjen je svim studentima Sveučilišta u Splitu, a na prvom mjestu onima s društvenih smjerova. Tu su studenti imali priliku u pet minuta razgovora predstaviti se poslodavcima i ostaviti svoj životopis. Na taj su način dobili priliku uvježbati svoje predstavljanje u poslovnom svijetu, moguće i dobiti neku priliku za razgovor za posao i praksu.Koliko je studenata bilo i ima li reakcija?

Odaziv je bio odličan i bolji od očekivanog. Imali smo blizu 90 prijava, a sudjelovalo je 16 poslodavaca predstavnika raznih gospodarskih grana. Mislimo kako je ovo bilo na obostrano zadovoljstvo, jedna win-win situacija jer su poslodavci imali priliku predstaviti se studentima i ponuditi im svoje poslove i dobiti kvalitetne zaposlenike.Jesu li studenti našli svog idealnog poslodavca, a poslodavci svog idealnog radnika?

Prema povratnim informacijama, neki su studenti već bili dogovorili razgovore, dan nakon dobili ponude za posao, šarmirali poslodavce te su s obe strane povratne informacije jako dobre. Nastojat ćemo skupiti podatke, ali vjerujem da je itekako urodilo plodom.Speed Dating je održan u Spinit inkubatoru Sveučilišta u Splitu. To je novi inkubator smješten na kvartu Spinutu pa simpatično ime Spinit dobro stoji. Koja je svrha tog inkubatora?

Radi se o tvrtci osnovanoj od strane Sveučilišta s ciljem razvoja i vođenja poduzetničke infrastrukture. Na taj se način zapravo studentima i mladim start up-ovcima pruža podrška u samostalnom pokretanju svojih poduzetničkih ideja na način da im se pruža infrastruktura, ne samo u smislu ureda i laboratorija visoke tehnologije, već imaju prostore, konferencijske dvorane, coworking prostore i sl. koje mogu koristiti uz subvencije ili, ovisno o projektu, besplatno.Zapravo su dali studentima koji tek diplomiraju priliku da se kvalitetno nametnu na tržištu rada omogučavajući im prostor i uvjete za rad. Kvadrat najma u Splitu je jako skup pa je ovo izvrsna prilika da se svi mogu snaći ukoliko imaju poslovnu ideju i da započnu svoj posao. Također, tamo je mnogo mladih poduzetnika pa se mogu i umrežiti i zajedno raditi.

Da, to je točno ta inkubacijska faza ideje i pokretanja te mislim da im Spinit inkubator omogućava sve što je potrebno da bi se ta ideja kasnije dobro razvijala.Speed Dating nije bio jedini događaj na Danima karijera i nastavnih baza Sveučilišta u Splitu. Dan prije su održane dvije radionice: priprema životopisa i kako se predstaviti poslodavcu. Kakav je bio odaziv i reakcija studenata na te radionice?

Mi smo to zapravo zamislili kao jednu cjelinu tako da su i studenti isto tako to prihvatili. Iz tog razloga je odaziv i na same radionice bio iznadprosječan i više nego što se inače studenata prijavi na takav tip radionica. Oni su to ozbiljno shvatili, pripremili se, sudjelovali i postavljali pitanja. Radionicu o pripremi životopisa je vodila kolegica Maja Frapporti Roglić iz Centra za informiranje i savjetovanje karijera Zavoda za zapošljavanje, a ja sam vodila radionicu kako se predstaviti poslodavcu.I kako se onda predstaviti poslodavcu?

Vježbali smo više segmenata. Jedan dio je dio odgovora na pitanje “recite nešto o sebi”, a drugi dio je neverbalna priprema (gestikulacija, odijevanje, sitni detalji koji su jako bitni za prvi dojam). U situaciji Speed date-a, ali i razgovora općenito, prvi dojam je jako bitan.Kakva je perspektiva studenata na tržištu rada? Koja su zanimanja tražena?

Tržište rada je trenutno jako dinamično i podložno je svjetskim utjecajima. Naravno, u sezoni se traži dosta studenata i osoba za rad u turizmu. MI živimo u gradu koji se dosta bavi turizmom te se u tom području uvijek traže kvalitetni radnici. Neke povratne informacije poslodavaca su kako i inače postoji deficit radnika jer se dobar dio odselio i radnici su počeli fluktuirati između različitih firmi. Situacija je promijenjiva, ali mislim da bez obzira na područje, ima prostora za kvalitetne radnike.Sad jedno psihološko pitanje: je li važnije studirati ono što volite i što želite raditi ili studirati ono gdje ima posla?

Vjerujem da će, ako osoba studira ono što voli, naći prostor za sebe, raditi i truditi se već za vrijeme studiranja i naći svoj put bez obzira na to koliko je lako ili teško naći posao u toj struci. Ja bih uvijek odabrala ovo prvo. Motivacija uvijek ide iznutra.Ured je dosta aktivan na društvenim mrežama i često se objavljuju novi projekti i najave projekata. Što još vaš Ured organizira za studente?

Jedan zanimljiv projekt kojeg sada organiziramo je UniStart program poduzetničke prakse. Radi se o programu kojeg organiziramo u suradnji sa sveučilišnim Odjelom za stručne studije, Medicinskim fakultetom i Fakultetom građevine, arhitekture i geodezije u Splitu.

Studenti će se moći prijaviti i podijelit ćemo ih u interdisciplinarne timove i dobit će zadatke kreirane od strane pravih poslodavaca. U određenom periodu će imati radionice gdje će vježbati svoje poduzetničke vještine, razvijaju ideju te su na kraju predviđene i nagrade. To je namijenjeno za sve studente koji žele raditi na svojim poduzetničkim vještinama, a nemaju gotovu ideju nego se jednostavno žele vježbati. Mislim kako je ovo jedna jako dobra prilika za koju će se imati priliku prijaviti.Kako je korona-kriza utjecala na vaš rad? Prije spomenute krize sam i sam prisustvovao na par događanja koja su okupila brojne studente.

Utjecala je u smislu da smo bili oprezniji što se tiče događanja uživo. U jednom smo periodu bili više online, a ovo je prvi put nakon dvije godine kako se Dani karijera i nastavnih baza održavaju uživo. U tom je smislu utjecala, ali krećemo dalje s aktivnostima uživo koje su nam ipak draže s obzirom da dolazi do bolje interakcije sa studentima.Prije korona-krize ste imali jedan serijal zanimljivih predavanja uspješnih poduzetnika. Kako je to bilo organizirano i hoće li se to opet vratiti na studentsku scenu?

Velika nam je želja da se to ponovno vrati jer smo organizirali ciklus predavanja pod nazivom “Talk and grow”. Htjeli smo da to bude jedna opuštena atmosfera u Tinelu gdje će se studenti osjetiti opuštenim i postaviti nekakva pitanja.Tinel je inače studentski kafić koji se nalazi na kampusu. Jako je lijepo uređen i odlično je mjesto za ovakva predavanja.

Tako je. Htjeli smo da to bude više forma meet up-a u kojem se svi osjećaju opušteno s razmjenom iskustva nego ukočeno predavanje. Nadamo se kako ćemo i u budućnosti to organizirati te kako će biti sličnih predavanja.Tko su bili gosti?

Branko Roglić iz Orbica, jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika, te Joe Bašić, organizator Ultre. Stvarno smo imali jako dobra imena te se i iz tog razloga nadam da ćemo nastaviti u sličnom smjeru.Koliko vas radi u ovom uredu i kako vas studenti mogu kontaktirati? Koje su društvene mreže?

Ja sam voditeljica ureda i jedina sam osoba koja je službeno zaposlena u uredu. Međutim, kako ured radi u okviru Odjela za studentski standard i sport, ostali kolege sudjeluju u svim većim projektima i događanjima. Kontaktirati nas možete putem naših društvenih mreža @karijere.UNIST na Instagramu i Facebooku ili preko mail-a savjetovanje@unist.hr.A ured će biti prisutan i na Sveučilišnoj smotri koja se održava 29. travnja na Prokurativama. Jeste li pripremili štand i mogu li se tu studenti informirati?

Mi ćemo se tu predstaviti u okviru Odjela za studentski standard i sport jer nam je cilj pokazati budućim studentima, odn. našim srednjoškolcima ne samo studijske programe nego i čari studiranja i dodatne zanimljive sadržaje koje mogu imati kao studenti Sveučilišta u Splitu.Sveučilište u Splitu je prvo rangirano sveučilište na svjetskim ljestvicama zahvaljujući ne samo kvaliteti studijskih programa i obrazovanja nego i zahvaljujući upravo ovakvim stvarima kao što su Studentski standard. Antonia, hvala ti što si bila gošća našeg podcasta i mnogo uspjeha u daljnjem radu.

Hvala na pozivu i dobrim željama.Bila je to Antonia Peroš, a vi nas slušajte i idući mjesec. Zdravi i poduzetni bili!

Razgovarao: Matej Sunara


Projekt ‘mimladi.hr - novo lice naslovnice’ sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HKR. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Skip to content