Mladi trebaju podršku u jačanju komunikacijskih i prezentacijskih vještina
Foto: CanvaPro

Podcast možete poslušati na poveznici.
Poštovani slušatelji, dobar dan. Ja sam Petra Begović, a danas je sa mnom Lucija Rudelić, magistra socijalne pedagogije i zaposlenica Udruge CeZaM Zaprešić. Lucija, dobar dan i dobrodošla.

Dobar dan i hvala na pozivu.Dolaziš nam iz Udruge CeZaM Zaprešić. Koje su glavne aktivnosti koje provodite u sklopu centra i kome su one namijenjene?

Provodimo dosta aktivnosti, što samostalnih, što onih koji su dio programa i projekata kojih isto imamo dosta. S obzirom da je jedan od glavnih ciljeva CeZaM-a educirati i osnažiti pojedinca, obitelj i zajednicu te stvoriti uvjete za zdrav i pozitivan razvoj djece i mladih, naše su aktivnosti namijenjene i djeci i mladima, odraslim osobama, roditeljima, obiteljima te čak i starijoj populaciji. Zapravo pokrivamo sve ljude iz lokalne zajednice.Ti si voditeljica projekta Centar za mlade Zaprešić u sklopu kojeg organizirate i radionice i edukacije za mlade. Neke od teme radionica bile su “potreba za zapošljavanjem” i “kako se što bolje prezentirati na razgovoru za posao”.

Tako je, vodim projekt Centar za mlade Zaprešić koji je namijenjen mladima u dobi od 15 do 30 godina. Partneri smo sa SŠ ban Josip Jelačić i u suradnji s njima provodimo ove radionice koje si spomenula. Provodimo osam radionica i teme su zapošljavanje mladih. Tu imamo dvije radionice koje su provedene na kojima je sudjelovalo 40-ak učenika završnih razreda srednje škole.

Cilj tih radionica je informirati mlade o tome kako se predstaviti na razgovoru za posao, izbrusiti komunikacijske vještine, podučiti ih pisanju kvalitetnog CV-a, molbe za posao te da dobiju priliku provježbati to prije izlaska na tržište rada. Zasad su jako pozitivni dojmovi i učenici su zadovoljni takvom vrstom radionice.Možemo još malo detaljnije o samim dojmovima polaznika. Koliko su im te teme bliske i koliko su svjesni da su te teme važne?

Rekla bih da su dosta svjesni s obzirom da su i radionice kreirane na temelju procjene potreba mladih. Provedena je anketa u gradu Zaprešiću i okolicu u kojoj su mladi izvijestili kako im nedostaju upravo takve radionice i edukacije na kojima bi vježbali komunikacijske i socijalne vještine.

Kao neke od glavnih problema su naveli nemogućnost zapošljavanja i problem neprepoznavanja mladih od strane zajednice, neulaganje u iste i nedostatak takvih sadržaja. Dojmovi su stvarno pozitivni. Nakon svake radionice provodimo evaluaciju i zasad su jako dobri komentari. Mislim kako su te radionice nešto gdje mladi mogu u vrlo kratkom periodu naučiti nešto konkretno i stvarno primjenjivo.Jesu li vam mladi na radionici rekli kako zamišljaju svoju budućnost i svoju potrebu za poslom te razmišljaju li već sad o upisu na fakultet?

Radionice ne provodim ja osobno, već ih provodi kolegica i vanjska suradnica Vendi te vam ne mogu konkretno odgovoriti na to pitanje, ali vam mogu pričati u ime nas mladih. Mislim da od početka srednje škole počinjemo razmišljati o kasnijem zaposlenju. Prilikom upisa na faks, nekako si već stvaramo plan za budućnost.

Htjela bih istaknuti kako mislim da postoji neki problem da mladi nisu dovoljno informirani o tome što sve mogu, gdje se sve mogu upisati i na koje se načine kao osobe mogu ostvariti. Postoje oni mladi koji od mladih nogu znaju što žele biti i stvarno idu u tom smjeru, ali mislim da je velika većina mladih danas dosta izgubljena i da nam nije lako.Koliko je pandemija utjecala na tu svijest da je netko izgubljen, da se možda duže traži i da ne iskorištava sve mogućnosti koje su mu dane u ovom online svijetu?

Pandemija je svakako ostavila traga na svima nama te mislim da je samo dodatno naglasila probleme. S druge strane, možda nam je dala prostor da na trenutak zastanemo i zapitamo se: “Iako je sve oko mene neizvjesno, postoji li nešto što mogu učiniti izvjesnim i ići u smjeru u kojem želim ići? Sad kada sam dobio priliku što želim biti i gdje želim dalje krenuti.” Možda je netko od nas našao nešto pozitivno u tome svemu.Ti si primjer mlade osobe koja je isto nedavno zaposlena u Udruzi CeZaM Zaprešić. Kako je izgledala tvoja potraga za poslom?

Da, ja sam najfriškiji član tima i tek sam oko mjesec dana tu. Moram reći kako sam stvarno imala jako lijep put i proces traženja i pronalaska posla. Rekla bih da je zapravo posao našao mene. Preko kolegica s faksa sam saznala kako CeZaM traži novog zaposlenika i sve se odigralo jako brzo. Ja sam se javila, napisala molbu, poslala CV, oni su me zvali, odradila sam intervju i tu sam gdje jesam. Stvarno jedno ugodno iskustvo.

Ali dosta se mojih kolegica i kolega te prijatelja susrelo s teškoćama u traženju posla te nije to baš tako lako kao što mi zamišljamo: završiš faks i po kratkom postupku se zaposliš. Nije baš tako. To je stvar i sreće, ali i upornosti. Mislim da ima posla za svakoga te da ćemo ga kad-tad naći gdje god se trenutno nalazili.

Pozitivan primjer i nešto što mislim da je dobar način kako doći do posla jesu moje kolegice i kolega iz CeZaM-a koji su tamo prethodno volontirali. Mislim da je volontiranje baš jedna dobra prilika za stjecanje radnog iskustva, brušenje radnih navika i možda u konačnici i neki put za zaposlenje.Kako je izgledao tvoj put nakon što si stekla diplomu magistra socijalne pedagogije pa do tvog zaposlenja? Što misliš što ti je pomoglo u ovakvom brzom pronalasku posla?

Završila sam faks u 10. mj. Tada sam još radila preko studentskog ugovora kao asistentica u nastavi gotovo dvije godine u istoj školi, OŠ Ante Kovačića. Mislim da mi je za ovaj posao dosta pomogao studentski posao asistenta u nastavi jer je to nešto što je po meni dosta blisko mojoj struci i onome što trenutno radim.

Kao socijalni pedagog područja mojeg bavljenja su problemi u ponašanju, prevencija neprihvatljivih oblika ponašanja kod djece i mladih, promocija mentalnog zdravlja,... To su sve neke stvari na kojima sam radila i s kojima sam se bavila na poslu asistenta u nastavi.Uz ove spomenute radionice o zapošljavanju mladih i kako se što bolje prezentirati na razgovoru za posao, provest ćete radionice o rješavanju sukoba, toleranciji i ljudskim pravima. Mogli bismo reći kako saznanja o tim temama mogu pridonijeti rješavanju svakodnevnih izazova na radnom mjestu, ali i zauzimanju stava za sebe. Zašto ste odabrali baš ove spomenute teme?

To su teme koje su iskočile iz procjene potreba i sve je rađeno na temelju onoga što su sami mladi rekli da im fali u zajednici. Oni su osim problema nezaposlenosti izvijestili o problemu ovisnosti koji postoji među mladima, rizičnog seksualnog ponašanja, diskriminacije, nepoštivanja ljudskih prava, različitosti i tolerancije. Od tuda su proizašle edukacije i radionice te njihova provedba tek slijedi. Vjerujem kako će isto tako korisnici biti zadovoljni te da će nešto naučiti.

Centar za mlade Zaprešić projekt je koji je započeo studenom i traje do kraja ove godine. To je projekt koji nudi brojne aktivnosti i dosta je sadržajan. Tijekom cijele se godine mladi imaju priliku u njega uključiti te ovim putem pozivam mlade da nam se pridruže. Posebno vas pozivam da pratite naše stranice, Fejs i Instagram gdje smo dosta aktivni.

Sada ćemo primjerice imati tečaj konverzacijskog engleskog koji će se sastojati od 10 susreta, a održavat će se kod nas. U procesu smo traženja zainteresiranih mladih.

Također je u planu provođenje turnira u stolnom tenisu nekad na proljeće što ćemo vjerojatno organizirati sa Savjetom mladih. Imat ćemo i večeri društvenih igara, kod nas možete besplatno kopirati, printati, posuđivati knjige,...

Već traje tečaj klinarije gdje se mnogo mladih javilo i mjesta su se ubrzo popunila. Jako su zadovoljni i to je jedna aktivnost koja je baš uspješna.Zapravo Udruga CeZaM Zaprešić osnažuje mlade, educira i pruža niz aktivnosti te mladi samo trebaju prepoznati svoju potrebu i realizirati ju u prostoru vaše Udruge.

Da, to je lijepa sažeta cijela filozofija projekta i Udruge.Koji su vaši planovi za budućnost? Jesu li u planu neki projekti i kako ti razmišljaš o svom osobnom i profesionalnom razvoju?

Što se tiče Udruge, stalno imamo neke projekte i natječaji se uvijek pišu, šalju, odobravaju i dobivaju se sredstva. Ima projekata koji su stalno u igri i stalno se vrte i idu dalje. Koliko sam do sada shvatila, uvijek ima prostora i za neke nove stvari, smišljanje novih projekata i pisanje. Tu bih se odmah nadovezala na pitanje mog osobnog plana.

Iako sam tek stigla ovdje, mogu reći kako sam stvarno zadovoljna i CeZaM vidim kao mjesto na kojem mogu stvarno brusiti neke svoje vještine, a istovremeno učiti i razvijati nove te usvajati nova znanja. Vidim kako se puno ulaže u nas kao zaposlenike i mislim kako mi neće nedostajati edukacija i znanja.

Spremna sam se i dalje razvijati te tražiti neke svoje nove, ali i stare ljubavi, područja koja me zanimaju i kroz Udrugu pokušati progurati interese koji će biti od koristi krajnjim korisnicima. Meni su osobno najdraža populacija djeca i mladi.Nadam se kako će nas upravo ti krajnji korisnici i čuti te da će posjetiti Udrugu CeZaM Zaprešić, a ako ništa drugo, barem proguglati i vidjeti u čemu se sve osoba može naći. Lucija, hvala na sudjelovanju i dolasku u podcast. 

Istome se nadam i ja. Hvala na pozivu, stvarno mi je bilo ugodno.Poštovani slušatelji, hvala na pozornosti i do sljedeće emisije lijep pozdrav.Razgovarala: Petra Begović


Projekt ‘mimladi.hr - novo lice naslovnice’ sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HKR. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Skip to content