Zapošljavanje mladih u inozemstvu
Foto: CanvaPro

Iako su Hrvatsku proteklih godina napustile stotine tisuća hrvatskih građana pažnju medija, ali i statističkih podataka, ne privlače previše tzv. povremeni odlasci.

Velik broj građana odlazi preko vikenda ili preko ljetnih mjeseci na rad u inozemstvo, od Italije do Austrije i Njemačke, a isto tako i sve veći broj mladih za vrijeme studiranja odlazi privremeno u inozemstvo.

I za razliku od uobičajenih studentskih razmjena, odnosno studiranja pojedinog semestra u inozemstvu studentski rad je također izuzetno tražen.

Provjerili smo među turističkim agencijama kakva je potražnja za studentsko-radnim angažmanima u inozemstvu, no mnoge od njih nisu željele publicitet.

Prema neslužbenim podacima nekoliko tisuća studenata proteklih je godina otišlo u inozemstvo prvenstveno zbog rada, a ne samo stjecanja radnog iskustva u uglednim svjetskim korporacijama.

Iako službeno o tome nisu željeli govoriti, jedna od zagrebačkih agencija Sunčana vura specijalizirala se za studentske turistilko-radne angažmane s naglaskom na američko tržište.

Work and Travel programNajtraženiji program je, kako stoji na internetskim stranicama agencije Sunčana vura, “Work and Travel program kulturološke razmjene pod pokroviteljstvom američkog State Departmenta. Program je namijenjen studentima koji svoje ljetne praznike žele provesti na drugačiji način: radeći, putujući i zabavljajući se u SAD-u.

Studenti su zaposleni na jednom ili više sezonskih poslova u kompanijama koje posluju u turističkim mjestima i privremeno imaju povećanu potražnju za radnicima. Program Work and Travel omogućava stjecanje radnog iskustva (koje budući poslodavci jako cijene!), usavršavanje engleskog, osamostaljivanje i stjecanje prijatelja iz cijelog svijeta.”

Radi se do tri mjesecaProgram je namijenjen studentima, redovnima ili izvanrednima od 18 do 29 godina s dobrim znanjem engleskog jezika.

Program za hrvatske studente traje najdulje četiri mjeseca, a raditi mogu u pravilu tri mjeseca i to na posebno definiranim poslovima, tj. američke vlasti jasno određuju koji poslovi nisu dostupni inozemnim studentima kako se ne bi narušilo lokalno tržište radne snage. Prvenstveno se studenti kroz ovaj program usmjeravaju na sezonska radna mjesta u velikim hotelsko-ugostiteljskim lancima, tj. korporacijama.

Dopušteni i zabranjeni posloviNije dopušten angažman studentskog rada na ovim poslovima, a popis poslova koje studenti mogu raditi nalazi se ovdje.

I prvenstveno se radi o početničkim poslovima za koje nije potrebno iskustvo i nude ga najčešće kompanije u uslužnim djelatnostima: restorani, hoteli, golf klubovi, zabavni parkovi, nacionalni parkovi, trgovački centri,…

Najčešće su to zanimanja: konobar, sobar, pomoćnik u kuhinji, sobar/sobarica, spasilac na bazenima, prodavač u suvenirnicama, recepcioner, host/hostese i razna zanimanja u zabavnim parkovima.

Uglavnom se radi o radnim mjestima u najpoznatijim turističkim odredištima poput Washingtona DC, Santa Barbare, Los Angelesa, Aljaske, New Yorka, San Francisca, Miamia, Chicaga,…

Iskustvo koje se stiče radom u najvećim hotelskim lancima i poznatim restoranima je bez svake dvojbe neprocjenjivo i sigurno koristi svakome u idućoj karijeri, odnosno u njegovu životopisu (CV).

“Studenti su plaćeni po satu, a satnica ovisi o vrsti posla i lokaciji.
Poslodavac nudi u prosjeku 32 sata rada tjedno s mogućnošću prekovremenih sati koji se plaćaju 50 posto više.
Povrh toga moći ćeš dodatno zaraditi i na drugom poslu koji ćeš tražiti samostalno po dolasku i taj drugi posao trebaš prijaviti sponzoru. Poslodavci plaću isplaćuju svaka dva tjedna pa trebaš ponijeti minimalno 1000 USD džeparca za početne troškove”, pojašnjava se na internetskoj stranici turističke agencija Sunčana vura.

Trošak oko dvije tisuće dolaraTrošak programa i posredovanje agencije iznosi između tisuće i dvije tisuće američkih dolara, a hrvatski studenti to mogu platiti na 12 obroka ili uzimanjem studentskog kredita u banci i na taj način premostiti razdoblje dok ne zarade novac u SAD-u.

Program nudi opciju ljetnih sezonskih poslova, koji ne nude karijernu perspektivu.

Studentska iskustvaO iskustvima hrvatskih studenata i studentica koji su radili u hotelsko-turističkom sektoru u SAD-u u okviru ovog programa možete pročitati ovdje.

Preporuča se studentima da ako su zainteresirani za rad u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prvo pokušaju kraći boravak kroz program Work and Travel, pa tek idući put dugotrajni program Internship i Trainee.

Za razliku od Work And Travel programa, pozicije u Internship i Trainee programima su uglavnom locirane u velikim američkim gradovima.

Ista agencija nudi i drugi program Internship i Trainee koji kroz stjecanje stručne prakse “kandidatima omogućuje praksu i usavršavanje u svojoj struci te stjecanje značajnog životnog i radnog iskustva. Jednako tako omogućava usavršavanje engleskog jezika, upoznavanje nove kulture i stjecanje novih poznanstava”.

Važno za buduću karijeruKako je pojašnjeno na internetskoj stranici spomenute agencije Internship program namijenjen je svježe završenim studentima fakulteta ili onima koji se nalaze na završnoj godini studija i jako dobro govore engleski jezik, dok je Trainee program namijenjen završenim studentima s godinom dana radnog iskustva ili osobama bez završenog fakulteta s radnim iskustvom od pet godina i znanjem engleskog jezika.

Ovo su poslovi stručnog osposobljavanja, koji onima na početku karijere jako puno znače i nije nužno da su studenti struke za koju se javljaju.

Program do godinu dana, trošak 3650 dolaraTrajanje ovih programa je od šest mjeseci do godine dana, a cijena angažmana agencije, koja ovisi o tome nalazi li poslodavca agencija ili samostalno student, kreću se od 1650 do 3650 američkih dolara.

Mjesečna plaća tri tisuće dolaraS druge strane, prosječna mjesečna plaća studenata kreće se između dvije i tri tisuće američkih dolara, a primarno se zapošljava u hotelijerstvu, gastronomiji, turizmu i ugostiteljstvu.

Osigurani poslovi u Vijetnamu ili KambodžiAgencija nudi i neke druge programe privremenog zapošljavanja studenata u inozemstvu. Primjerice, kako za mjesec dana postati predavač engleskog jezika (Teaching English Abroad) u Vijetnamu ili Kambodži, odnosno Meksiku. Obuka traje četiri tjedna, a na internetskoj stranici agencije, tvrdi se da nakon toga polaznicima koji steknu TESOL/TEFL certifikat uz podršku australskih vlasti koje sufinanciraju projekt, jamči posao u Vijetnamu ili Kambodži.

Smještaj za edukaciju u Vijetnamu i Kambodži je besplatan, a trošak edukacije iznosi 1750 američkih dolara. Trošak obuke u Meksiku, u što nije uračunat i smještaj, iznosi od 1300 do 1500 dolara.

Programi volontiranjaU ponudi su i programi volontiranja, podučavanja ili stjecanja radnog iskustva u Latinskoj Americi (Peru, Gvatemala, Kostarika). No kako neslužbeno doznajemo, interes hrvatskih studenata za njih je bitno manji. Više o tim projektima moguće je saznati ovdje. Više o programima volontiranja u Latinskoj Americi moguće je saznati ovdje.Kako neslužbeno doznajemo, dio studenata nakon povratka u Hrvatsku i nakon što završe obrazovni proces do kraja poslovne prilike ponovno odlazi u inozemstvo, no ovoga puta na kvalitetnije poslove, dok dio polaznika stečena iskustva u inozemstvu koristi za razvoj poslovnih prilika u Hrvatskoj.


Autor: Darko Markušić


Projekt ‘mimladi.hr - novo lice naslovnice’ sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HKR. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Skip to content