Podcast: Damir Herceg – obrtnik koji prkosi masovnom turizmu
Foto: CanvaPro

Danas je zanat brusača i oštrača noževa pravi raritet, prava atrakcija, pogotovo kad se takav vid zanata obavlja u strogom centru Splita, u centru grada koji je pod zaštitom UNESCO-a, u centru kroz koji već godinama pretežno odzvanjaju samo kotačići turističkih kufera, a ne zvuk obrtničkih djelatnosti. Održati malenu radnju u moru apartmana i turističkih soba stvarno je velik uspjeh. Obiteljski obrt „Srećko“ prkosi modernom vremenu u kojem je sve podređeno brzom bogaćenju, a obrt vodi naš današnji gost Damir Herceg.

Damir Herceg već 30 godina vrijedno oštri noževe i time zarađuje svoj kruh. Omiljen je među mesarima i kuharima kojima oštar nož zlata vrijedi i oni mu se uvijek rado vraćaju. O mijenjanju struke ne razmišlja, već će raditi dokle god bude mogao, makar skromno živjeti od toga. Kako je raditi taj zanat? Kakav je interes mladih za ovaj posao? Može li se od njega živjeti? Sve to saznajte u narednih 17 minuta.


Razgovarao: Matej Sunara


Tekstualno inačicu ovog razgovora možete pronaći ovdje.


Projekt ‘mimladi.hr - novo lice naslovnice’ sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HKR. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Skip to content