Saznali smo zašto studenti upisuju apsolventsku godinu – Tena (28): „Željela sam raditi i za mene je to bila dobra odluka!“ – Lako razumljiva verzija
Foto: CanvaPro

„U apsolventskoj godini planiram napisati i obraniti oba diplomska rada te iskoristiti što više slobodnog vremena za putovanja.

Nakon završetka fakulteta, voljela bih se baviti prijevodom ili predavanjem španjolskog jezika“, rekla nam je Tena (28).

Kako bismo otkrili prednosti i nedostatke upisa apsolventske godine, razgovarali smo s troje apsolvenata zagrebačkog Sveučilišta.

Mateja, Tena i Petar imaju različite životne priče i razloge zašto su se odlučili na upis apsolventske godine.

Zajedničko im je to što ih još malo dijeli od završetka fakultetskog obrazovanja i ulaska u svijet odraslih.

Ovo troje apsolvenata odlučilo je to prijelazno razdoblje iskoristiti na najbolji mogući način.

Svaki od njih podijelio je s nama svoju životnu priču i iskustvo.

Zanimalo nas je:

  • zašto su se odlučili upisati apsolventsku godinu,
  • rade li preko studentskog ugovora,
  • koliko je realno redovno završiti studij uz rad,
  • smatraju li da je upis apsolventske godine za njih bio dobra ili loša odluka,
  • imaju li podršku roditelja te
  • koji su im planovi za dalje.

Upitali smo ih i to koliko je pandemija korona virusa i nepovoljna situacija na tržištu rada pogodovala produžetku studentskih prava te koliko njihovih kolega upisuje apsolventsku godinu i zašto.


Mateja: „Neću požaliti zbog upisa apsolventske godine“

„Apsolventsku sam godinu upisala ponajprije zbog "zamora materijala".

Nakon odrađene tri godine preddiplomskog, koje su me pošteno namučile, tijelo i um tražili su predah.

Tu su, naravno, i druge životne okolnosti koje su dovele do toga da mi fakultet u tom trenutku nije bio na vrhu prioriteta, kao što su smrt oca i rak dojke sestre“, započela je svoju priču Mateja (26) iz Jastrebarskoga.

Mateja trenutno radi u novinarstvu i studira jednopredmetnu kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Kako kaže, tijekom studija je radila svašta, i to ponajviše nakon upisa apsolventskih godina.

„Od rada u vrtiću kao asistentica, do istog posla u osnovnoj školi, pa do lijepljenja deklaracija po raznoraznim skladištima.

No s vremenom sam shvatila da bih trebala iskoristiti apsolventske godine što pametnije i potražiti posao koji bih i u budućnosti radila.

Tako sam počela lektorirati na jednom od najvećih hrvatskih portala, što me dovelo do ovoga gdje sada jesam - rada u novinarstvu i uživanja u tome čime se bavim“, rekla nam je Mateja.

Na naš upit koliko je realno da netko tko radi kao student uspije redovno završiti studij bez upisa apsolventske godine, odgovorila je:

Teško je generalizirati i dati neki općenit odgovor na to pitanje.

Ovisi o studiju samom, potencijalima studenta, a tu ne mislim samo na intelektualne sposobnosti...

Znala sam imati dva slobodna sata u danu i iskoristiti ih poprilično kvalitetno, a nekada mi je cijeli dan, onaj namijenjen učenju, mogao proletjeti u gledanju TV-a i skrolanju po društvenim mrežama.

Najvažnije je dobro organizirati, a onda se sve stigne.Upis apsolventske godine za nju je, kaže, pozitivna odluka koju ne bi mijenjala, a podršku joj pruža i majka.

„Ako i kada završim fakultet, ni na tren neću požaliti zbog upisa apsolventske godine, i to ponajprije jer sam, odgovorno tvrdim, sada tu gdje jesam u poslovnom smislu.

Ako što pođe po zlu, udarat ću se po glavi što se nisam odmah primila posla i završila taj diplomski.

I, ponavljam, bitno je da te godine ne trošimo uzalud, radeći koješta.

Budite izbirljivi.

Majka me u svemu podržava, pa tako i u tome, iako vjerujem da bi voljela da sam se zadržala na samo jednoj apsolventskoj godini“, napomenula je kroz smijeh Mateja.

Na naš upit smatra li da je zbog pandemije korona virusa i nepovoljne situacije na tržištu rada bolje produžiti studentska prava, odgovorila je:

„Isto ovisi o dosta stvari, teško mi je dati općenit odgovor.

Ovisi o preferencijama studenata, a i na tržištu rada vrlo često nema pravila.

Neki vrhunski studenti s moje godine i dalje traže posao, dok onima manje marljivima tijekom fakulteta odavno već teće staž“, istaknula je naša sugovornica.

Dodala je i to kako je podosta njezinih kolega upisalo apsolventsku godinu, a najčešće to bude prava mješavina razloga - posao, putovanja, studentske razmjene, bolest...

Ova mlada studentica i novinarka otkrila nam je i koji su joj planovi i želje za budućnost.

Želja mi je napredovati u onome što radim, a dat ću sve od sebe da to svakog dana i činim.


Tena: „Za mene je to bila dobra odluka“„Odlučila sam se upisati apsolventsku godinu kako bih imala dovoljno vremena za napisati, u mom slučaju, dva diplomska te kako bih iskoristila mogućnost rada preko student servisa“, započela je Tena (28) iz Varaždina.

Ova studentica španjolskog i portugalskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu trenutno radi u Student servisu.

Na naš upit koliko je realno da netko tko radi kao student uspije redovno završiti studij bez upisa apsolventske godine, odgovorila je:

Mislim da to ovisi o fakultetu.

Konkretno, ja zbilja nisam imala kada raditi osim vikendima i ljeti kada sam još išla na predavanja jer mi je raspored bio takav da sam uglavnom imala predavanja kroz cijeli dan s pauzama.

Većina poslodavaca traži studente uglavnom na puno radno vrijeme i iskreno ne znam koji redovni student to može.Napomenula je kako joj je drago što je upisala apsolventsku godinu jer ju smatra dobrim uvodom u ostatak radnog vijeka.

„Našla sam posao koji obavljam svaki dan, a opet dovoljno je fleksibilan da mogu raditi i na diplomskom.

Moji roditelji su me podržali u upisu apsolventske godine, iako bi bili najsretniji da ju nisam uzela“, priznala nam je Tena koja je trenutno doma u Varaždinu, dok je ranije živjela u Zagrebu u unajmljenom stanu.

Dodala je kako smatra da je uzimanje apsolventske godine generalno dobra odluka.

Smatram da je to odlična prilika da se osoba pripremi za „odraslu“ fazu života i iskoristi vrijeme za ostvarivanje onoga što možda nije bila u mogućnosti ili nije imala vremena za vrijeme studija.Napomenula je i to kako je većina njezinih kolega s godine upisala apsolventsku godinu, a razloge ne zna.

Pretpostavljam da je to tako zbog dovoljno vremena za napisati diplomske radove.

Naime, mi svi studiramo dvopredmetno i većina piše diplomske radove za svaku studijsku grupu.Otkrila nam je i što planira riješiti tijekom apsolventske godine i čime bi se voljela baviti.

„U apsolventskoj godini planiram napisati i obraniti oba diplomska rada te iskoristiti što više slobodnog vremena za putovanja.

Nakon završetka fakulteta, voljela bih se baviti prijevodom ili predavanjem španjolskog jezika“, istaknula je Tena.

Petar: „Za mene je to negativno iskustvo“„Nisam imao izbora, položio sam sve ispite, ali nisam uspio usuglasiti datum obrane završnog rada sa svojom mentoricom“, započeo je Petar (22) iz Zagreba, student Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, smjer Računovodstvo i financije.

Iako ne radi preko studentskog ugovora, kaže kako zarađuje od bavljenja glazbom.

„Na temelju autorskih ugovora dobivam određena primanja budući da sam glazbenik.

Smatram da je izuzetno teško, gotovo nemoguće, da netko tko redovno studira i radi može u roku i bez upisa apsolventske godine završiti fakultet“, priznao nam je Petar.

Dodao je kako na upis apsolventske godine gleda kao na nužno zlo.

Ujedno smatra i da za određene osobe ta godina može biti pozitivna zbog povlačenja studentskih pogodnosti i prava.

„Smatram da odluka o upisu apsolventske godine ne ovisi o mojoj želji već o situaciji u kojoj se nalazim.

Za mene je apsolventska godina negativno iskustvo jer sam bio prisiljen upisati ju te ju smatram gubitkom vremena.

Moji roditelji su bili puni podrške i nije im bio nikakav problem što upisujem apsolventsku godinu“, istaknuo je ovaj mladi student koji trenutno živi u obiteljskoj kući sa svojim roditeljima.

Petar je dodao je kako smatra da korona kriza ne bi trebala imati utjecaj na produženje studentskih prava te da poznaje nekoliko kolega koji su upisali apsolventsku godinu iz istog razloga kao i on.

Za kraj nam je otkrio i planove za budućnost.

„Planiram se fokusirati na završni rad za vrijeme apsolventske godine.

Nadam se da će to trajati što kraće.

Nakon obrane završnog rada, planiram se zaposliti u struci.

Želio bih raditi u financijskom sektoru nekog velikog poduzeća, uže područje kontroling“, poručio je Petar.

Sudeći prema studentima koji su s nama podijelili svoje priče, razlozi za upis apsolventske godine su raznoliki - od spleta životnih okolnosti i rada preko student servisa pa do izrade ili samo obrane završnog rada.

Odluka je to koja se pokazala uglavnom pozitivnom, a važna je i podrška i razumijevanje roditelja.

Svi se slažu u jednom, a to je da ovo studentsko doba treba iskoristiti što bolje, a ne potratiti ne nevažne stvari.

Ono što je najvažnije jest uložiti to dodatno vrijeme u svoju budućnost i kvalitetno se pripremiti za ostvarivanje karijere i drugih životnih ciljeva, kao i za samostalan život.

Autor: Maja Šubarić Mahmuljin


Projekt ‘mimladi.hr - novo lice naslovnice’ sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HKR.

Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Skip to content