Suradnja s eurozastupnicima odskočna je daska za političku karijeru u Hrvatskoj
Foto: Pixabay

U Europskom parlamentu nalazi se 12 hrvatskih zastupnika. Po četiri su iz HDZ-a i SDP-a, po jedan iz Istarskog demokratskog foruma i Hrvatskih suverenista te nezavisni Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić.

U ovom mandatu kroz njihove urede u ulozi asistenata u Bruxellesu, stažista, ali i lokalnih asistenata u Hrvatskoj prošlo je ukupno nekoliko stotina ljudi. Većina njih je mlađe dobi i mnogi od njih vrlo vjerojatno će nastaviti rad u političkom životu Hrvatske te ojačati stranke u čijim zastupničkim uredima su stjecali prva politička iskustva.

Veliki broj asistenata prošao je i kroz urede hrvatskih zastupnika u ranijim sazivima Europskog parlamenta. Neki od njih napredovali su u političkom životu, iako je njihov karijerni uspon vezan upravo uz zastupnike u čijem su uredu i stažirali.

Primjeri za to su Marko Milić i Tena Mišetić. Milić sa završenim Pravnim fakultetom i znanjem tri strana jezika (engleski, francuski i njemački) bio je asistent tada eurozastupnika Andreja Plenkovića u Hrvatskoj, a kasnije nakon što je Plenković postao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Milić postaje glasnogovornik Vlade.

Tena Mišetić, inače kćerka nekadašnjeg direktora Croatia Airlinesa Ivice Mišetića, nakon što je završila Zagrebačku školu ekonomije i menadžmenta i dodatno se obrazovala u inozemstvu prvo je stažirala u Europskom parlamentu, a potom bila i asistentica također Andreja Plenkovića u Bruxellesu. Od kolovoza 2016. zamjenica je predstojnika Ureda predsjednika Vlade. Dakle, ponovno jedna od najbližih suradnica Andreja Plenkovića.

Zastupnice SDP-a Biljana Borzan i Romana Jerković trenutačno imaju po dva asistenta u Bruxellesu i tri u Hrvatskoj. Isti broj asistenata ima i SDP-ov Predrag Fred Matić, dok Tonino Picula ima po dva u Bruxellesu i dva u Hrvatskoj.

Nezavisni Mislav Kolakušić u Bruxellesu ima jednog asistenta, a tri u Hrvatskoj, dok Ivan Vilibor Sinčić ima dva u Bruxellesu i jednog u Hrvatskoj.

IDS-ov Valter Flego ima dva asistenta u Bruxellesu, a čak pet u Hrvatskoj, dok Ladislav Ilčić iz Hrvatskih suverenista ima po dva asistenta u Hrvatskoj i Bruxellesu i jednog stažištu.

HDZ-ova eurozastupnica Sunčana Glavak ima po dva asistenta u Bruxellesu i Zagrebu, Željana Zovko ima tri asistenta u EU i dva u Zagrebu, Tomislav Sokol četiri asistenta u EU i jednog u Zagrebu, a Karlo Ressleer dva u Bruxellesu i tri u Hrvatskoj.

Svi eurozastupnici imaju ugovorenu suradnju i s više fizičkih ili pravnih osoba, tzv. pružatelja usluga odnosno platnih agenata koji za njih i u njihovo ime obavljaju određene djelatnosti. Najčešće se radi o uslugama prevođenja, savjetovanja, lekture, knjigovodstva i sl.

Zanimalo nas je stoga kakvi su uvjeti angažmana asistenata, pod kojim ih se uvjetima angažira, ali i koje vještine mogu steći radeći za eurozastupnike? Ostaju li nakon rada u Bruxellesu u političkom i javnom životu te koliko im je asistiranje eurozastupnicima u Bruxellesu, (i/ili Strasbourgu/Luxembourgu) pomoglo u profesionalnom angažmanu?

Većina eurozastupnika o financijskim uvjetima angažmana suradnika nije bila voljna previše pričati o financijskim uvjetima angažmana eurozastupnika. Svaki eurozastupnik mjesečno dobiva prosječno 21 tisuću eura (oko 150 tisuća kuna), a najviše 25 tisuća bruto za troškove asistenata, u što ulaze i troškovi lokalnog ureda i mogu ih rasporediti kako žele uz određena ograničenja. Najmanje četvrtina tog iznosa otpada na asistente u Bruxellesu (Luxembourgu/Strasbourgu), tj. akreditirane asistente – najviše njih četvero, a troškovi lokalnih asistenata i stažista ne smiju premašiti 75 posto odobrenih sredstava za parlamentarnu pomoć.

Ladislav Ilčić: Moji suradnici dijele kršćanske vrijednosti koje i sam promoviram“Od 1. srpnja 2021. obavljam posao zastupnika u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Na poziciji asistenta u mom uredu u Bruxellesu dosada su radile i trenutno rade dvije osobe između 35 i 45 godina. Angažirani su od prvog dana mog zastupničkog mandata. U mom uredu u Zagrebu zaposlene su dvije mlađe lokalne asistentice, također od samog početka mog zastupničkog mandata. Uvjeti njihova angažmana su ugodna i poticajna radna atmosfera, prilike za osobni i profesionalni razvoj te maksimalna plaća koju rado osiguravam svojim djelatnicima.

Uvjeti za dolazak na poziciju asistenta u mom uredu su, prije svega, želja za napretkom Republike Hrvatske i Europske unije. Asistenti trebaju zadovoljiti vrlo visok stupanj znanja i profesionalnih kompetencija, kao što su npr. dobro poznavanje engleskog jezika, informatička pismenost, ali i sposobnost rada u timu te organizacijske vještine. Također, s obzirom da vjerujem da je kršćanski i konzervativni pristup politici najbolji i jedini održivi pristup te da su sloboda i pluralnosti neophodni za razvoj demokracije i EU, a te vrijednosti su danas u EU ugrožene od pojedinih političkih grupa, primjerice, zelenih i socijalista, važno mi je da asistenti imaju smisao za demokratsku političku kulturu i promicanje kršćanskih vrijednosti, koje smatram najboljim pristupom za opću dobrobit. Bez zajedničkih svjetonazora teško je postići skladnu radnu atmosferu i provoditi konzervativne ideje uređenja društva i države za koje se osobno zalažem. Asistenti u mom uredu imaju puno pravo na daljnji profesionalni i osobni razvoj te umrežavanje. Od vještina koje mogu steći na radnom mjestu asistenta svakako bih izdvojio vještine lobiranja i diplomatskog protokola.

Za sada nitko od mojih asistenata nije otišao iz mog ureda, a nadam se da će ih ovo radno iskustvo obogatiti i da će ostati u političkom životu”, istaknuo je Ladislav Ilčić eurozastupnik Hrvatskih suverenista.

Tomislav Sokol: U mom uredu od 2019. angažirano je ukupno devet asistenata, a većina su pravnici„Od početka zastupničkog mandata u svojstvu akreditiranih parlamentarnih asistenata do sada je u mom uredu bilo angažirano ukupno petero hrvatskih državljana, a u svojstvu lokalnih asistenata njih četvero. Angažman asistenata započeo je 2019., a trajat će najdulje do isteka mandata. Ugovore akreditiranih asistenata, s mjestom rada u Bruxellesu, izravno uređuje administracija Parlamenta, prema istim uvjetima zapošljavanja koji vrijede za privremeno osoblje EU-a.

Uvjeti za obavljanje poslova asistenta određeni su između ostalog i Pravilnikom o osoblju. Odgovarajuća stručna sprema, poznavanje stranih jezika, izražen interes za europske teme, sklonost timskom radu i visoka motiviranost ključni su uvjeti za obavljanje poslova asistenta u mom Uredu. U Europskom parlamentu član sam Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i Posebnog odbora za pandemiju bolesti COVID-19 (COVI), a angažiran sam i u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) te Odboru za regionalni razvoj (REGI). Uz to, u Europskom parlamentu obavljam dužnost člana Izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-a i Turske (D-TR) te zamjenskog člana u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore (D-ME) i Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (DMED). Također, zadnje dvije godine bio sam angažiran i u Posebnom odboru za borbu protiv raka (BECA) koji je nedavno uspješno završio s radom. S tim u vezi važno je da asistenti uz akademsko obrazovanje, pokazuju interes za rad na temama unutarnjeg tržišta i zaštite potrošača, zdravstva i regionalnog razvoja. Većina asistenata u mom uredu su pravnici, što je i logično s obzirom na teme kojima se bavim u Europskom parlamentu”, pojašnjava HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol.

Nadareni studenti stažiraju prosječno na razdoblje od šest tjedana“S obzirom na prirodu posla, asistenti mogu dodatno usavršiti vještine pregovaranja ali i produbiti poznavanje europske legislative. Međutim, važno je napomenuti da su osim asistenata u uredima zastupnika u Europskom parlamentu angažirani i stažisti. Radi se o nadarenim studentima koji u Bruxelles pretežno dolaze na razdoblje od šest tjedana. Njihov angažman obuhvaća upoznavanje s radom mog ureda, političkim prioritetima na kojima sam angažiran u Europskom parlamentu ali i šire, upoznavanje rada europskih institucija. Osim individualnim prijavama, koje uključuju slanje motivacijskog pisma i životopisa, do sada sam raspisao i dva tematska natječaja za stažiste. S obzirom na to da sam izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a za Strategiju ‘od polja do stola’ u Odboru IMCO, jedan se natječaj odnosio na temu predmetne strategije, a drugi natječaj vezan je uz koncept pametnih sela”, dodatno pojašnjava Sokol uvjete angažmana stažista u svom uredu.

Karlo Ressler: Kroz stažiranje u mom uredu znanje i vještine steklo je oko 40 osoba“Nakon završetka angažmana u mom uredu kolege su profesionalni razvoj uspješno nastavili u različitim sektorima - privatnom, javnom pa čak i akademskom”, ističe Sokol.

HDZ-ov europarlamentarac Karlo Ressler, koji je i sam od 2013. do 2016. bio asistent eurozastupnika Andreja Plenkovića pojašnjava kako je “svoje asistente sam birao po mogućnosti doprinosa radu eurozastupnika u području vlastitog parlamentarnog djelovanja, uz potrebni integritet, nacionalni osjećaj i ljudskost. Radio sam u Uredu zastupnika u Europskom parlamentu Andreja Plenkovića i shvaćam da je potpora suradnika u parlamentarnim aktivnostima i radu iznimno važna.

Uz ukupno šestero asistenata u Bruxellesu i Zagrebu, u mojemu uredu u Europskom parlamentu stažiralo je oko 40 mladih obrazovanih kolega koji su se tako imali prilike upoznati s radom Europskog parlamenta iz prve ruke i stjecati znanje i vještine koje će im pomoći da doprinose razvoju Hrvatske.”

Romana Jerković: Zbog pandemije korona virusa bilo je otežano stažiranjeRomana Jerković, eurozastupnica SDP-a pojasnila nam je zašto se u posljednje vrijeme smanjio broj stažista u uredima eurozastupnika.

“Dolazak pandemije koronavirusa značajno je izmijenio način rada u Europskom parlamentu. Zbog mjera korona virusa bio je ograničen broj osoblja koji smije dolaziti u urede, a dolazak stažista nije bio moguć. Od prije nekoliko tjedana se ovo promijenilo pa je tako moj ured već započeo sa zaprimanjem stažista. Cilj mi je tijekom mandata pružiti priliku što većem broju vrijednih i znatiželjnih mladih ljudi, kojima ovo iskustvo donosi priliku da se pobliže upoznaju s kreiranjem politika, pisanjem amandmana i identificiranjem problema u čijem rješavanju mi kao zastupnici u Europskom parlamentu možemo pomoći”, istaknula je Romana Jerković.Autor: Darko MarkušićProjekt ‘mimladi.hr - novo lice naslovnice’ sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HKR. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Skip to content