Žene u ‘atipičnim’ zanimanjima: Mlada benkovačka poduzetnica Marija otvorila je laboratorij za vinare, a Anamarija je jedina vozačica gradskog autobusa u Rijeci
Foto: Privatna arhiva

Hrvatska se postupno mijenja i postaje modernije društvo. Današnja mlada populacija u našoj zemlji prihvaća modernije društvene vrijednosti i podržava jednakost uloga žena i muškaraca u privatnom i javnom životu, a samim tim i podjednaku uključenost žena i muškaraca u sve vrste zanimanja te uloga izvan doma poput usavršavanja u profesiji, zaradi, sportu i rekreaciji ili politici. Ipak, uvijek će postojati i određena zanimanja u kojima će više biti zastupljeni muškarci, kao i neka u kojima oduvijek prevladavaju žene.


Međutim, mi smo razgovarali s dvije mlade djevojke koje se nalaze u 'rijetkim' zanimanjima za žene. Naime, Marija Josić je inženjerka agronomije iz Benkovca koja se otisnula u poduzetničke vode te se izvrsno snašla u grani vinarstva otvaranjem laboratorija, a Anamarija Spinčić iz Rijeke je po struci medicinska sestra, ali s poslom kojim se oduvijek zapravo željela baviti. Anamarija je vozačica autobusa na koju putnici ne ostaju ravnodušni.


U ljeto ove, sada već na izmaku 2021. godine, na stranicama grada Benkovca objavljena je vijest kako je u tom gradu otvoren laboratorij s prodavaonicom naziva ''AGRO VITIS". Priča možda i ne bi zapela za oko čitateljima, kada se radi o otvorenju laboratorija s prodavaonicom, da u pitanju nije mlada Benkovčanka Marija Josić, inženjerka agronomije.


Naime, spomenuti laboratorij s prodavaonicom poljoprivrednicima, vinogradarima i vinarima nudi različite usluge poput analize grožđa i mošta, analize vina, rezidbe voćaka, savjetovanja u poljoprivredi, te bogat izbor enoloških sredstava i poljoprivredne opreme u prodavaonici.


Marija Josić ukratko se predstavila za portal zaposljavanje.mimladi.hr i naglasila kako dolazi iz Benkovca. Zamolili smo je da nam kaže nešto o svom obrazovanju i poslovnom putu te kako se našla u zanimanju poput ovoga.


“Nakon završene gimnazije u Srednjoj školi kneza Branimira u Benkovcu, upisala sam  preddiplomski studij Primijenjene ekologije u poljoprivredi u Zadru, kojeg sam završila 2019. godine. Iste godine upisala sam i diplomski studij na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, smjer vinogradarstvo i vinarstvo, kojeg sam završila u svibnju ove godine”, rekla je Marija i dodala: ''U poljoprivredi sam od malih nogu, pa je samo fakultetsko obrazovanje bilo predodređeno. I da moram ponovno birati fakultet - opet bih izabrala isti put!”, naglasila je Marija i istaknula kako je u kolovozu ove godine otvorila laboratorij za analizu vina u gradu Benkovcu.


Foto: Privatna arhivaBudući da se jako mlada otisnula u poduzetničke vode, otkrila nam je odakle joj ideja, ali i hrabrost za potez poput ovoga.


''Sama ideja o otvorenju laboratorija došla mi je prije četiri godine kada je jedan gospodin, inače vinar hobist, u razgovoru sa mnom spomenuo kako bi trebao odnijeti vino na analizu. Ubacio mi je bubicu u uho i to me 'kopkalo' dugo vremena. Konačno sam 'prelomila' i odlučila: 'Zašto ja ne bih bila ta koja će otvoriti laboratorij i koja će pomoći svim vinarima kojima je pomoć potrebna?'. Naime, Zadarska županija, pogotovo vinogorje Benkovac – Stankovci koje je predvodnik u proizvodnji vrhunskih vina u županiji, imaju ogroman potencijal za vinarsku proizvodnju zbog samog položaja, odnosno svih geografskih i klimatskih pogodnosti. To pokazuju i nagrade naših vinara na brojnim domaćim, ali i međunarodnim natjecanjima'', objasnila je ova mlada poduzetnica.


''U županiji je registrirano oko 30 ozbiljnih vinara te oko 5600 vinograda manjih OPG-ova. Sama nabava laboratorijske opreme za njih je skupa i neisplativa jer je kontrolu nužno napraviti, ali nije nešto što se mora raditi svaki dan“, dodala je.


Foto: Privatna arhiva
U ovom poslu i zanimanju jako puno je žena, iako se vinarstvo ponajprije još uvijek percipira kao 'muško zanimanje'. Gotovo u svakoj vinariji, sigurna sam, ima barem jedna žena.


Otvaranje vlastitog obrta
Marija je za portal zaposljavanje.mimladi.hr objasnila i je li bilo teško otvoriti vlastiti obrt, posebno ako uzmemo u obzir birokraciju u Hrvatskoj. Zanimalo nas je i je li uspjela ishoditi pomoć države.


''Otvorila sam obrt naziva AGRO VITIS te sam ostvarila sam potporu za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Od toga je zapravo sufinanciran dio laboratorijske opreme i bez toga teško da bih se mogla uopće upustiti u otvaranje obrta'', rekla je i dodala: ''Sada kad pogledam iza sebe, bilo je dosta jednostavno otvoriti obrt i riješiti sve, iako se u tom trenutku zaista činilo jako zahtjevno''.


U sklopu laboratorija  Benkovcu, Marija je otvorila i trgovinu.


''Trgovina je u sklopu laboratorija, a u njoj se za sada mogu pronaći enološka sredstva, odnosno preparati za vinarstvo, kvasci, hrana za kvasce, enzimi, razni proizvodi za stabilizaciju i korekciju vina, osnovna oprema za vinogradare i vinare te staklena i plastična ambalaža“, objasnila je.


''Uskoro će se na policama prodavaonice naći i vina naših vinara iz vinogorja Benkovac – Stankovci“, dodala je.


Foto: Privatna arhiva

Vinarstvo u Hrvatskoj
Vinarstvo u Hrvatskoj je jako popularno i ima dugu tradiciju uzgoja, a ono što mogu reći je da se u posljednjih nekoliko godina intenzivno radi na kvaliteti vina i rezultati se itekako vide.  Međutim, prisutno je i mnogo problema a jedan od najvećih je uvoz vina iz drugih zemalja i izrazito niske cijene tih vina. 


Za naš portal Marija je otkrila i kako bi ocijenili ovogodišnju vinogradarsku godinu te smo je upitali ima li neke savjete za berbu?


''Berba je prošla, a fermentacija je uglavnom gotova. Prinos je ove godine bio znatno umanjen, jer je na početku vegetacije u zadarskom zaleđu golemu štetu uzrokovao mraz. Nadalje, tijekom ljetnog perioda su bile izrazito visoke temperature i suša koje su također utjecali na prinos. Ove godine većina vinara ima problem sa zastojem fermentacije, a razlog tomu je bio nagli pad temperature u listopadu. Padom temperature, spustila se i temperatura u podrumima te je došlo do zastoja vrenja. Zastoj može dovesti do kasnijih problema sa vinom, u prvom redu 'zavrelice'. Zato treba na vrijeme reagirati i ponovno pokrenuti fermentaciju.''


Pandemijski uvjeti rada 
Budući da je pandemija koja traje gotovo dvije godine utjecala na skoro sve segmente društva, zanimalo nas je je li vinogradarstvo, točnije, Marijin posao u laboratoriju pogođen time.
''Pandemija za sada ne utječe na moj rad, ali utječe na prodaju vina mojih klijenata. Tijekom ove dvije pandemijske godine, prodaja vina je pala za 70 posto'', naglasila je.
''Iskreno se nadam da će pandemija uskoro doći kraju, tako da proizvođači vina mogu konačno uživati u plodovima svoga mukotrpnog rada''.
Za kraj je mladima koji imaju ideje poručila da se  ne boje, neka idu naprijed i slijede svoje snove.
''Na tom putu će naići na mnoge prepreke, ali ako su dovoljno ustrajni u svom naumu sigurno će se, jednog dana, isplatiti. I za kraj jedan meni poseban citat za sve mlade ljude koji imaju volje, želje i ideje za pokretanje vlastitog posla: 'Teži mjesecu! Ako ga i ne dostigneš, bit ćeš među zvijezdama!' (Les Brown), zaključila je Marija Josić.


Medicinska sestra za volanom gradskog autobusa: 'Ništa nije teško kada čovjek ide na posao koji voli'
Iako je u Rijeci vozačica bilo i prije 20-ak godina, od prošle godine gradski autobus ponovno vozi žena. Da ovo i nije tako čest slučaj mogli smo vidjeti kada su 2018. dočekani 'Vatreni', a vozačice njihovo busa bile su atrakcija i vijest u svim medijima. O ovome zanimanju, ali i stereotipima i predrasudama s kojima se susreće tijekom svog radnog dana razgovarali smo s vozačicom busa - Anamarijom Spinčić (27) iz Rijeke.
Po struci je medicinska sestra, no Anamarija ističe kako je oduvijek željela sjediti za volanom busa. Anamarija se definitivno ubraja u osobe koji ruše stereotipe o vožnji autobusa, uvjetno rečeno, kao muškom poslu. Naime, promet itekako pripada u gospodarske grane i kojima statistički dominiraju muškarci.
''Radim u riječkom Autotroleju, vozim javne gradske linije. Završila sam srednju medicinsku školu za medicinsku sestru, ali ljubav prema busevima jednostavno je bila jača. To je bila moja životna želja još od malih nogu“, otkrila nam je Anamarija na samom početku razgovora.


Foto: Privatna arhiva
''Moja obitelj bila je malo skeptična prema toj želji, ali mi je pomogla da dođem do cilja jer bez roditelja - ovo ne bih uspjela. Kada sam prvi put sjela za volan, srce mi je bilo veliko k'o kuća'', dodala je.
Budući da su žene zaista rijetkost u ovome zanimanju provjerili smo ima li ijednu kolegicu.
''Nažalost, što se tiče kolegica nemam još niti jednu, ali kolege su me dobro prihvatili i uvijek su spremni pomoći ako ima kakvih problema. Ipak, nadam se da ću uskoro dobiti žensko pojačanje“, rekla je Anamarija.


Foto: Privatna arhiva
Otkrila je i koje su prednosti njezinog zanimanja te kako putnici reagiraju kada vide mladu vozačicu za volanom busa.
''Ništa nije teško kad čovjek ide na posao koji voli i koji je toliko dugo čekao. Prednosti ovoga posla je puno, smjene su normalne, nitko ne poziva bez razloga (kao na mojim prijašnjim poslovima - taxi), smjena se odradi i to je gotovo. Osobno – zaista ne vidim nikakve mane ovog zanimanja, jer stvarno volim svoj posao i ne idem s grčem u smjenu'', rekla je i dodala: ''Putnici su iznenađeni, u velikoj većini riječ je o pozitivnim reakcijama. Mada, ima i onih drugih koji nisu baš oduševljeni jer 'žene nisu za taj posao nego za kuhinju', a nađe se i pojedinaca koji pak ne žele ući u bus. Takve samo zanemarim jer pozitivaca je itekako više.“
Otkrila je i što je, osim samog posla, raduje. ''Dobije se i kakav cvijetak, čokoladice i slične sitnice koje poprave i najtmurniji dan.“
Za kraj je još jednom ponovila: ''Žao mi je što nas nema više za volanom, možda su žene obeshrabrene i odustanu zbog raznih glupih komentara. Samo je  bitna volja i upornost. Komentara i svakakvih pogleda će uvijek biti, treba dignuti glavu i biti iznad toga! Mi to možemo i nismo ništa lošije od muškaraca, čak kažu da smo u prometu bolje i opreznije“, zaključila je Anamarija za kraj.


Autor: Bjonda Lučić


Projekt ‘mimladi.hr - novo lice naslovnice’ sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HKR. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Skip to content