Mladi inovator iz Bjelovara osmislio uređaj za detekciju poplava: „Ne treba se bojati sanjati velike stvari, zato mi je i cilj globalno tržište!“
Foto: Privatna arhiva

„Svoju budućnost vidim na globalnoj razini. I najmanje postignuće može imati velike učinke u svijetu. Ne treba se bojati sanjati veliko“, rekao nam je Davor Predavec (30), osnivač i direktor bjelovarske tvrtke SymbIoTic. Ovaj mladi inovator iz Bjelovara osmislio je po mnogočemu jedinstven uređaj koji bi mogao pomoći Hrvatskoj i ostalim zemljama Europske unije kod poboljšanja implementacije sustava za dojavu i zaštitu od poplava. Znajući da su se još nedavno Njemačka i susjedne zemlje našle pogođene katastrofalnim poplavama, za koje nisu bile spremne, te da klimatske promjene uvelike utječu na naš planet, izum poput Davorovog zasigurno bi bio od velike koristi za sve ljude. 


Davor je završio srednju školu sa smjerom Elektrotehničar, a potom je upisao Tehničko Veleučilište u Zagrebu, gdje je tri puta bio proglašen za najboljeg studenta godine. Također, tijekom studiranja proveo je tri mjeseca stručne prakse u Belgiji, šest mjeseci paralelnog studiranja u Austriji i konačno, šest mjeseci stručne prakse u Engleskoj. 


Upravo je tamo, kaže, dobio ideju za pokretanje vlastite tvrtke i razvijanje uređaja koji bi nakon tri godine razvoja uskoro trebao izaći na tržište i to ne domaće, već globalno. Ovog je zaljubljenika u tehnologije oduvijek, ističe, zanimala ekologija te izrazito pazi kako se ponaša prema planetu kojeg svi nastanjujemo. Uz vlastitu tvrtku, Davor ima i svoj portal, obožava čitati knjige i bavi se duhovnošću koja je, kako kaže, nedovoljno zastupljena u znanstvenoj zajednici. Jedan mu je od uzora Nikola Tesla čije ga misli vode kroz život.


Davora smo upitali o počecima njegovog startupa, poteškoćama s kojima se susretao kao mladi poduzetnik, državnim i EU potporama, prednostima uređaja koji razvija, izlasku na globalno tržište, hobijima i planovima za budućnost. 


Kako i kada ste došli na ideju za pokretanje svog startupa? 

Nakon odrađene stručne prakse u Engleskoj, odlučio sam pokrenuti vlastiti startup kako bi razvijao IoT rješenja (Internet of Things) za detekciju i dojavu poplava niskog cjenovnog ranga i dobre stabilnosti i preciznosti, kako bismo pokrili dobar dio tržišta s takvim uređajima.

Kao student radio sam na nekoliko radnih mjesta jer mi je bilo važno steći širok spektar znanja koje će se kasnije materijalizirati u specijaliziranim domenama i poslužiti za otvaranje startupa i daljnji profesionalni razvoj.


Zašto ste se odlučili za uređaj koji pomaže pri detekciji poplava i drugih prirodnih nepogoda? O kakvom je zapravo uređaju riječ i kako funkcionira? 

Uređaj je idejno stvoren u suradnji s engleskom tvrtkom Aquobex, gdje sam i započeo stručnu praksu. Uređaj kombinira kontaktne i beskontaktne senzore za detekciju i praćenje razine vode, a podaci se šalju putem različitih LPWAN (Low Power Wide Area Network) tehnologija.


Po čemu je jedinstven i inovativan? Koje su mu prednosti?

Uređaj u sebi sadrži četiri različite LPWAN tehnologije koje podržavaju IoT koncept, čime se dobiva na dugotrajnosti rada uređaja na baterije, a to je autonomnost uređaja. Prednosti su mu niža cijena, kombinacija dvaju ili triju senzora za povećanje preciznosti mjerenja, a čime se i dalje održava dugotrajnost rada.

Zbog klimatskih promjena poplave i ostale prirodne nepogode bit će sve učestalije. Ranija dojava te mogućnost adaptacije na nadolazeće nepogode mnogo će značiti za spašavanje ljudi, životinja, poljoprivrede i infrastrukture.


U kojoj ste fazi s izradom uređaja i kada bi se mogao naći na tržištu? Kako će ova tehnologija utjecati na svakodnevni život ljudi?

Već imamo funkcionalan prototip koji smo testirali u Engleskoj i Hrvatskoj. Zadovoljni smo s rezultatima i već imamo planove za unaprjeđenje uređaja. U potražnji smo za EU fondovima kako bih zaposlio dvoje ljudi za završni razvoj i plasiranje uređaja na tržište. Plan nam je plasirati 2022. ili 2023. godine.

Razvoj ovakvih uređaja pridonijet će povećanoj svijesti o Internet of Things domeni te o tome kako ona utječe na svakodnevicu i poboljšanje uvjeta okoline u kojoj živimo. Razumijevanje uzoraka, njihova promjena te suradnja s prirodom ključni su aspekti kod adaptacije na klimatske promjene i urbani način života, ali i kod poboljšanja poljoprivrede za ljude koji žele povećati prinose koristeći naprednu, ali jednostavnu tehnologiju.


Zanima li vas domaće ili strano tržište? 

Mi se orijentiramo na globalno tržište, zbog čega smo i implementirali 4 LPWAN tehnologije u naš uređaj. Također, u daljnjem je planu razvoja dodatna komponenta u uređaju koja omogućava spajanje i slanje podataka putem satelita, kako bismo pokrili područja koja nemaju nikakve mreže.


Kako to da ste se odlučili za područje ekologije i čime se u SymbloTicu još bavite?

Osobno sam „ekolog” jer izrazito pazim kako se ponašam prema planetu kojega svi nastanjujemo. Jedna indijanska izreka vrlo mudro kaže: “Zemlju smo posudili od svoje djece, nismo je puko naslijedili od svojih roditelja.” Prema tome, naše ponašanje uvelike utječe na Zemljine, tj. klimatske promjene. 

Kako treba raditi na tome da se umanje štete koje smo učinili, odlučio sam s IoT senzorima doprinijeti boljem razumijevanju ponašanja prirode i smanjenja šteta uzrokovanih prirodnim nepogodama. Za početak, odlučio sam se za poplave, tj. za uređaj za detekciju i praćenje razine vode.


S kakvim ste se poteškoćama susretali prilikom pokretanja startupa? Koristite li kakve poticaje - EU fondove ili možda državne potpore? 

U početku nije bilo povećih teškoća. Otvaranje startupa išlo je putem javnog bilježnika, općinskog suda, registra itd. U otprilike dva tjedna imao sam otvoren j.d.o.o., koji mi je bio dovoljan za prijavu na EU fondove i državne potpore. Tako smo i dobili 200 000 eura za “Inovacije novoosnovanih poduzeća”. Riječ je o projektu u trajanju od 18 mjeseci, a koji je završio sredinom 2021. godine.

Projekt za koji smo dobili navedena EU sredstva trebao bi pridonijeti prilagodbi modularnog i satelitskog uređaja za upravljanje prirodnim nepogodama - poplavama, požarima, potresima, toplinskim valovima kroz testiranja, pripremu proizvodnje i ulaganja koja se odnose na probnu proizvodnju. 

Foto: Privatna arhiva


Koji su glavni problemi koji „muče“ hrvatske startupove? Kakva je poduzetnička klima i kako ona utječe na mlade poduzetnike poput Vas?

Najveći problem nam predstavlja birokracija. Papirologija s kojom se muče sve tvrtke, a naročito startupovi, uvelike otežavaju kvalitetan razvoj i rast tvrtke. Žalosno je što u 21. stoljeću, kada imamo umjetnu inteligenciju, robote i nebrojene načine za automatizaciju poslovanja, i dalje moramo osobno odlaziti i trošiti dragocjeno vrijeme na predaju papira, što svakako nije ekološki.


Sudjelovali ste u Startup Factoryju Zagreb. Kakve su bile reakcije na Vaš uređaj i koliko mladim poduzetnicima znače natjecanja poput ovog?

Jesam, i zahvalan sam na dobivenoj prilici. Reakcije su bile pozitivne jer do kraja 2022. godine države članice EU moraju imati implementiran i aktivan sustav za zaštitu od prirodnih nepogoda. Radimo na tome da se prijavimo na što više izlaganja, kako bismo bili prepoznati u široj zajednici i dobili potrebna sredstva da komercijaliziramo naše rješenje.


Možete li živjeti od svog biznisa i što biste poručili mladim poduzetnicima?

Trenutno ne, s obzirom na to da je razvoj uređaja veoma zahtjevna i skupa djelatnost. Prema tome, idemo lagano korak po korak i razvijamo ono što možemo u danom trenutku.

Mladim poduzetnicima bih poručio da su entuzijazam i jasna vizija koju nose bitni elementi u su-stvaranju naše budućnosti, koja svakako utječe na bližu i širu zajednicu.


Kako vidite SymbloTic za nekoliko godina? Vidite li svoju budućnost u Hrvatskoj ili u inozemstvu?

Moja želja je da SymbIoTic ne samo da proizvodi uređaje pristupačne cijene i dobre kvalitete, već da organizira radionice za mlade i starije umove koji žele svojim kvalitetama doprinijeti razvoju zajednice u kojoj se nalaze. Čim šire – tim bolje.

Svoju budućnost vidim na globalnoj razini. Isto je kao i efekt leptira- i najmanje postignuće može imati velike učinke u svijetu. Ne treba se bojati sanjati veliko, u svemiru ima obilja za sve, samo ga treba pravilno i pravedno rasporediti.


Uz tvrtku, imate i vlastiti portal, a bavite se i glazbom. Kako pronalazite vrijeme za sve te aktivnosti? 

Da, aktivan sam u rock-bandu. Sviram klavijature, pomalo bubnjeve i gitaru. Također, ponekad pišem za duhovni portal Atma jer je kompletan čovjek sadržan u duhovnosti – materija je samo nusproizvod svijesti. Do sada sam sigurno pročitao preko 2 500 knjiga, volim kuhati i eksperimentirati s različitim stvarima u životu. Ipak, imamo samo jedan život u danom trenutku i opsegu svijesti, pa je šteta potrošiti ga na gledanje televizije ili nepotrebnim stvarima koje ne obogaćuju duh, um i tijelo. Tko želi, neka pogleda moj portal „Sinergija Duha, Uma i Tijela“.


Imate li kakve uzore među znanstvenicima i koja Vam je misao vodilja kroz život?

Jugoslavenski filozof H. Burger izjavio je: „Tehnologija je aktivan čovjekov stav naspram prirode.” Prema tome, ako želimo i pratiti Teslinu izreku: „Onoga dana kada nauka počne proučavati ne fizikalne (duhovne) pojave, u deset godina napredovat će više nego u ranijim stoljećima svoje povijesti.” Trebamo se više fokusirati na duhovni razvoj nego na kapitalna, tj. materijalna postignuća. 

Mnogo znanstvenika razmišlja duboko, a ne jasno. Trebali bi razmišljati jasno, pa im dubina ne bi bila problem, da parafraziram Teslu.



Autorica: Maja Šubarić Mahmuljin  


Projekt 'mimladi.hr - novo lice naslovnice' sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HRK. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Skip to content